Reviews > Project Gotham Racing 3 [xbox 360]
PGR3
Auteur : Nick Naethuijs / Date : 14-06-2006 10:22
Bekijk / geef commentaar : (1)
Average members rating : 9.50
Project Gotham Racing, een game die volgens vele legendarisch goed is (ook in mijn ogen). Alle andere racegames werden opeens verstoten en de enige game die iedereen (elke racefan) nog speelde was Project Gotham Racing. En om de game nog een niveau hoger te tillen kwam er ook nog een opvolger met de naam Project Gotham Racing 2. En natuurlijk ook deze werd een ongekend succes en is nu al legendarisch. Maar, toen kwam er een nieuwe console, de xbox 360, en daar moesten natuurlijk games voor worden gemaakt, en daar hoort Project Gotham Racing 3 bij. In vele opzichten een super game, maar met wat haken en ogen die afbreuk aan de game ervaring doen, lees snel verder!

Next gen, niet veel
Project Gotham Racing 3 heeft jammer genoeg niet erg veel nieuws onder de motorkap waarvan je zegt wow! Dat heb ik nog nooit eerder gezien! Op zich niet zo’n groot minpunt, maar wel jammer dat er niets bij hadden gedaan dat revolutionair was bij een racegame. Maar aan de andere hand, wat valt er nog meer aan racegames te doen? We hebben alles al eens een keertje voorgeschoteld gekregen en er zijn nog maar weinig dingen dat we nog nooit hebben gezien in een race game. Ik kan zelf niet veel bedenken wat revolutionair voor een race game is, en jij denk ik ook niet dus, wat zeur ik? En de dingen die dan wel nieuw zijn aan Project Gotham Racing 3 zijn dan ook gewoon een echte leuke toevoeging zoals de xbox Live! Gotham TV modus.

Het eerste wat je opvalt aan Project Gotham Racing 3 zijn natuurlijk de graphics. Deze zijn ronduit gewoon schitterend. Het andere wat je ook meteen opvalt is hoe de menu’s zijn opgebouwd. Erg simpel, maar doeltreffend zonder al te veel poespas en niet zo ingewikkeld als bijvoorbeeld GTR: Fia GT Racing.

Gameplay
De gameplay van PGR3 is niet veel veranderd sinds het vorige deel PGR2. Je moet nog steeds stijlvol racen om Kudo’s te halen (virtueel soort geld waarmee je nieuwe bolides kunt unlocken en kopen). Om stijlvol te racen kun je een aantal dingen doen. Je kunt proberen flink te gaan powersliden en zo een hele rits aan kudo’s verdienen, of je kunt ook zo weinig mogelijk botsen en zo clean sections en clean Laps afleggen om Kudo’s te verdienen. Maar je hebt nog meer opties. Zo kun je ook je tegenstanders inhalen, de goede lijnen volgen, 360’s maken, op 2 wielen en ga zo maar door. Ze hebben van alles er in gepleurd om je zoveel mogelijk, zullen we maar zeggen stunts, uit te halen om je Kudo’s te verdienen. Alleen zit er nu wel een minpuntje aan. Draaide het in PGR2 echt alleen máár om de kudo’s zijn ze in het 3e deel een beetje naar de achtergrond geschoven. Geen groot minpunt, maar wel iets waar de PGR series om draaide.

In PGR3 hebben ze nu wel een aantal nieuwe game modi. Deze zijn Capture the Track, Street Race, Team Street Race, Eliminator en Team Eliminator. Allemaal game modi die weer voor heel veel game plezier gaan zorgen, vooral op Xbox Live!
Al deze game modi kun je op Live! gebruiken, maar ook offline tegen de AI spelen. Deze kun je overigens op easy, medium, hard en hardcore zetten. Eigenlijk allemaal wel te doen als je een echt goede racer bent, maar hardcore is voor de meer, casuel, gamers niet aan te raden omdat je dan binnen de kortste tijden (letterlijk) hopeloos achter ligt. Want, ben je een normale gamer die af en toe in zijn vrije tijd wel eens doet gamen dan is medium wel een goede optie en misschien op een bepaalde baan war je goed in bent hard, maar hardcore is dan toch echte af te raden.

Qua wagens die je kunt kiezen zit het ook al helemaal goed. Je hebt hier geen wagens zoals bijvoorbeeld in Forza Motorsport die moeite hebben met een heuveltje behalve als je ze volstopt met betere onderdelen. Nee, in PGR3 heb je eigenlijk alleen wagens die harder dan 220 kilometer per uur kunnen en die wat aandacht vereisen om op de weg te houden. Zo heb je meteen al in het begin de snelste wagens tot je beschikking en naar een uurtje of twee spelen rij je al in een Ferrari Enzo. Wel een beetje jammer omdat je voor veel bolides maar een aantal races hoeft te winnen en je hebt ze al tot je beschikking. Want persoonlijk vind ik het veel leuker om dagen erover te doen voordat ik pas de wagen die ik wil heb unlocked. Dit geeft dan een apart gevoel van bevrediging, en iets in je dat zegt: Je hebt het geflikt! Maar dat gevoel krijg ik niet bij PGR3. maar het kan ook dat niet iedere gamer veel moeite wilt doen om een wagen te unlocken en gewoon meteen wilt scheuren op de vele banen die PGR3 rijk is. Zo kun je in Londen rondscheuren, Tokio, Las Vegas,
New York en zelfs de Nurenburgring. En in al deze steden (op een uitzondering naar is de Nurenburgring) zitten meerdere banen. Van kleine nauwe race parkoersen tot lange uitgestrekte sprints op een enorm lange brug en de slinger weggetjes in de Nurenburgring (als je de baan kiest met deze brug neem dan een auto met hoge topsnelheid, anders win je niet).

Banen maken!
Een andere geweldige optie die ze in de game hebben gestopt is de mogelijkheid om zelf je parkoersen te maken in welke stad dan ook! Want ben je bijvoorbeeld uitgekeken op alle banen die PGR3 rijk is, dan maak je er gewoon zelf eentje. Het is helemaal niet lastig in binnen 5 minuten heb je een complete nieuwe route. Je hoeft alleen te zeggen op welke stukken je wilt racen, en dan klikken op finish en je hebt een nieuwe baan. Alleen zit er wel een minpuntje aan. De wegen worden dan afgesloten met een soort virtuele muren met pijltjes erin om aan te geven dat je hier niet in moet. Dit ziet er een beetje raar uit en is soms er vervelend als je aan het racen bent. Ook kun je niet bijvoorbeeld zelf je prullenbakken neerzetten, de verkeersborden of de wegen zelf. Je hebt gewoon een stad met wegen en daar kun je een parkoers van maken, thats all, maar of zo leuk!

Weggedrag
Het weggedrag van de wagens vind ik persoonlijk erg fijn. Het is niet zoals in Forza Motorsport dat met elk bochtje dat je neem, wat de snelheid ook is je wagens al gaat slippen. Nee, het weggedrag is een beetje arcade stijl, maar niet overdreven dat je opeens denkt, zit ik nu Ridge Racer te spelen? Nee, het is niet uiterst realistisch maar iedereen kan denk ik wel dit rijgedrag accepteren. Ook hier moet je natuurlijk flink van te voren remmen wil je geen lak schade aan je auto krijgen. Ook hier moet je flink insturen wil je de bocht netjes kunnen nemen. Je kunt natuurlijk wel flink driften in deze game, alleen het voelt realistischer aan dan Ridge Racer, en wat minder realistisch dan Forza Motorsport. Het zit er een beetje tussenin.

Wat betreft schade, die is er wel, maar het heeft geen invloed op je rijgedrag. Als je bij Forza Motorsport ergens tegenaan knalt dan merk je dat meteen. Of je gaat telkens naar links omdat je stuurstang krom is, of de motor hapert en soms zelfs de versnellingsbak naar de filistijnen. In PGR3 zie je de schade wel, ook al is het vaak alleen maar wat krasjes en deukjes, je merkt er helemaal niks van. Dit is wel een beetje jammer, omdat je zo niet altijd zo oplettend bent en gewoon als je ergens snel doorheen wilt even een muurtje mee pakken omdat het toch niet schaadt. Wat ook wel een leuke nieuwe optie is is de mogelijkheid om in de cockpit van de wagen te zitten. Dit is eens wat anders dan een swingcam.

Live!
Xbox Live! is het pronkstuk van de hele game (op zijn geweldige graphics na dan). Je kunt met 8 man tegen elkaar op Live! racen en praten. Ook heb je de optie om als Spectator mee te kijken hoe de andere doen racen (bijvoorbeeld als je net te laat joined en ze zijn al aan de gang met racen). Dit is allemaal heel leuk, maar klinkt nog niet zo bijzonder vind je wel? Nou, dat wordt het wel want ze hebben er een exclusieve nieuwe optie aan toegevoegd, Gotham TV. Op Gotham TV kun je kijken hoe je vrienden of andere racen op elk moment van de dag. Is je vriend bijvoorbeeld PGR3 aan het spelen maar je weet niet in welke server, kijk dan even op Gotham TV en je hebt hem zo gevonden. En dit alles is ook nog eens Live! als dat niet goed meer is weet ik het ook niet. Ook heb je nu online scoreboards. Dit zijn de wereld rang lijsten van de beste spelers ter wereld met de snelste tijden (ikzelf heb wel eens in de top honderd gestaan). Van elke baan zijn de tijden genoteerd van de tienduizenden spelers die hier hun tijd hebben gevestigd. En wees nu maar niet blij als je denk oh, ik wil ook wel eventjes in de top 100 komen want dat gaat bijna niet omdat je dan belachelijk snle moet zijn en veel geluk moet hebben. Ik heb er niet gelogen 3 weken over moeten doen ongeveer 80 races moeten rijden voordat ik in de top 100 kwam dus vul de rest zelf maar in.

Whow!
Als er een ding is waar je wow om kunt zeggen in PGR3 dan zijn het wel de schitterende graphics die de game op je (HD) TV tovert.
Omdat de xbox 360 zulke waanzinnige beelden op je scherm kan toveren hebben de makers van PGR3 daar flink wat aandacht aan besteedt. Ook al is dit een van de eerste games die op de xbox 360 is verschenen ziet het er adembenemend uit en hebben ze meteen alles uit de kast gehaald (naar hun denken) om de game mooier te maken dan elke andere race game. Met alle denkbare snufjes die er zijn hebben ze een game in elkaar geknutseld die ze met trots hun ‘’baby’’ kunnen noemen. Het is gewoon een echt adembenemende game die veel man aan de buis gekluisterd zullen houden alleen al door naar de grafische pracht van deze game te aanschouwen. Eigenlijk zou je gewoon lekker rustig willen rijden in je cabriolet en van de mooie graphics genieten die de game rijk is.

De textures zijn echt super scherp en de game heeft een hele karrenvracht aan polygonen. Elke wagen bevat meer dan 20 duizend polygonen, en dat is alleen nog maar de buitenkant! Aan de binnenkant van de wagen vind je er net zo veel! Dus 40 duizend polygonen voor en auto, ongelofelijk vind je niet? Dit zorgt ervoor dat de hele auto bom vol met detail zit. Van de strippen voor de ramen op de deur tot de uitlaten, het ziet er allemaal perfect uit. Elke wagen is tot in de kleinste puntjes gereconstrueerd van echte bolides. Ook bevat de game de oogverblind mooie grafische toevoeging HDR, High Dynamic Range Lighting. Dit zorgt ervoor dat het licht waar je naar kijkt er uitermate realistisch uitziet. Als je bijvoorbeeld in je kamer zit en je doet het licht uit en na een aantal minuten weer aan zet, zie je even fel licht dat binnen een aantal seconden er weer normaal uitziet, dit is ook precies wat HDR doet. Dit effect wordt het meest duidelijk als je in de garage bent en je kijkt vanuit binnen naar buiten. Dit ziet er echt schitterend uit en als je niet beter wist zou je zeggen dit is geen game, dit is realistisch.
Dus, grafisch zit het met deze game helemaal snor!

Conclusie

PGR3 is een uitermate geschikte racegame voor de meer casual gamer. Het is niet uiterst realistisch maar ook niet te arcade. Het voelt gewoon erg lekker aan en de game blijft boeiend hoe lang je het ook blijft spelen. De game modi zijn goed uitgewerkt en de Live! optie is al zeker meer dan de moeite waard om de game te kopen. Samen met mega graphics is dit een game die iedereen met een 360 in huis moet halen!

Graphics: 98%
Gameplay: 79%
Speelduur: 82%
Geluid: 89%
Replay: 88%


        
Nu online : 0 Members(s), 32 gast(en) :

Stealth rapport van Game